Deze SITE is in bewerking

CO2 opslag

Over CO2 opslag valt het één en ander te zeggen. Op tal van websites kan men informatie vinden over bijvoorbeeld het compenseren van vliegreizen. Helaas is de opslag in bomen geen tovermiddel want ten eerste zal de opslag maar langzaam gebeuren (een boom groeit gemiddeld 25kg per jaar), en ten tweede blijft een boom niet groeien. Daar komt een eind aan en eens sterft de boom waarmee alle opgeslagen CO2 uiteindelijk weer vrij komt.

Een retour vliegreis tussen Tokio en Amsterdam zorgt voor een uitstoot van circa 2,5 ton CO2. Dit is per persoon!  Opgeslagen in hout neemt dit een ruimte in van 2.5 kubieke meter, wat een gewicht heeft van 1250kg. Bij de hier boven genoemde groei van jaarlijks 25kg betekent dit dat pas na 50 jaar groei van de boom het gewicht bereikt is dat gecompenseerd zou moeten worden.

Het zijn ruwe getallen: het zal echter duidelijk zijn dat compenseren zo simpel nog niet is. Wat echter niet betekent dat het aanplanten van bomen dan maar achterwege moet blijven.

Bomen zijn om tal van redenen een zegen voor de wereld. Al is de CO2 opslag in bomen niet van doorslaggevend belang, zonder die opslag zou het klimaat nog meer veranderen. Bomen en begroeiing in het algemeen, voorkómen erosie van de aardkorst. Daardoor wordt regenwater beter vastgehouden en zullen er minder overstromingen zijn. Bomen kunnen ook vruchten geven en daarmee de plaatselijke bevolking van inkomen voorzien. Bomen zijn ook een prima bron van constructie materiaal. Bij houtbouw snijdt het mes aan twee kanten: naast het gebruik als bouwmateriaal maakt de boom plaats voor een nieuwe boom die CO2 kan opslaan terwijl de opslag van de gekapte boom deels behouden blijft.

 

Met het Waterboxx-systeem kunnen bomen geplant worden op onrendabele percelen en zelfs in woestijnen.

Kortom: investeren in bomen loont en daarom creëren wij de randvoorwaarden om de aanplant van bomen te stimuleren en mogelijk te maken.